top of page

מה עומד מאחורי "האותות הידידותיים" שמשדרת ישראל למדינות ערב?

עודכן: 8 באפר׳ 2019

בחודש אוקטובר האחרון ולראשונה מאז 1996, התארח ראש ממשלה ישראלי אצל הסולטן העומאני, ודבר ביקורו פורסם באופן רשמי. אחריו ביקרה שרת התרבות והספורט מירי רגב באיחוד האמירויות הערביות. היא שרה את "התקווה" עם הג'ודוקא הזוכה שגיא מוקי בגרנד סלאם באבו דאבי, אחרי שבעבר מנעו באותו מקום ובאותו מעמד הצגה של סממנים ישראליים. גם בדוחא התקבלה משלחת של ספורטאים תחת דגל ישראל, ובסוף אוקטובר שר החוץ של עומאן קרא בפומבי למדינות ערב לקבל את ישראל. מיד בנובמבר שר התחבורה ישראל כ"ץ התקבל בעומאן מלווה בשירים וריקודים בביקור היסטורי לקידום שיתוף הפעולה עם ישראל בתחבורה ותיירות, ובינואר ישראל וצ'אד כוננו יחסים דיפלומטיים. השיא היה בחודש פברואר, בו נראה נתניהו עומד לצד שרי חוץ ודמויות בכירות אחרות ממדינות ערב בוועידת ורשה לשלום ובטחון, שנודעה בתקשורת כ"וועידה האנטי-איראנית".


בסין ניסו להבין את הגורמים מאחורי מה שנראה כמו נורמליזציה בין ישראל למדינות ערב בכלל ומדינות המפרץ בפרט. בעיתון הנקרא ביותר בסין המסתמך על מקורות זרים, רפרנס ניוז 参考消息, אנליסטים ישראלים העריכו (בסינית) שמאמצי נתניהו נועדו לקידום "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב ולחיזוק הברית נגד האויב המשותף, איראן. ג'נג דונג-צ'או 郑东超 ממכון המחקר ליחסים בינלאומיים עכשווים CCCWS)) הוסיף על כך במאמר דעה שכתב, בו אמר (בסינית) שישראל רוצה בהכרה של מדינות המפרץ, אותן איננה רואה כגוש אחד, ולכן הן בעלות פוטנציאל גדול יותר לשיתוף פעולה. הוא מסביר את ההתחממות על ידי גורמים שאינם אנדוגניים, קרי השנאה המשותפת לאיראן והלחץ האמריקאי, וכמו אהבה שתלויה בדבר, בטל הדבר ובטלה האהבה.


ליו ג'ונג-מין 刘中民, מהמרכז ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת שנגחאי ליחסים בינלאומיים (SISU) רואה (בסינית) לחיוב את המומנטום הנוכחי בין ישראל למדינות המפרץ. יחד עם זאת הוא מצנן את האופטימיות לגבי שיפור היחסים וטוען שמדובר במדינות ערביות מתונות יחסית, להן תמיד היו קשרים חסויים עם ישראל. הוא אמר כי מדינות ערב עדיין מסוכסכות ביניהן, והרגשות הלאומיים של הערבים נגד ישראל היו ועודנם קיימים. אף על פי כן, ארצות הברית היא גורם חיצוני חשוב ולחצים שתפעיל בעתיד על מדינות ערב המתונות יכולים לחולל שינוי.


ברפרנס ניוז ניצלו (בסינית) את סיקור "הוועידה האנטי-איראנית" בפברואר כדי לעקוץ את ארה"ב דרך הדגשת הנוכחות הדלה מהמתוכנן, ולצטט ביקורות (בסינית) אירופאיות ואיראניות כלפי פולין, על כך ש"שמה את כל הביצים בסל של אמריקה". יחד עם זאת התייחסו בכתבה נוספת לאיחוד יוצא הדופן בין ארצות ערב וישראל נגד איראן. הכתבה התרכזה (בסינית) בדברי נתניהו, שהגדיר את הוועידה כ"נקודת מפנה הסטורית" ועמידה ברורה נגד המשטר האיראני. בפסקה האחרונה ציינו את הבטחת איראן בחגיגות 40 שנה למהפכה למחוק את תל אביב מפני כדור הארץ אם תותקף.


משנה מנכ"ל הוועד היהודי-אמריקאי AJC)) התראיין (בסינית) לגלובל טיימס בתיאום המרכז לחקר התקשורת הסינית (CMC). באשר לסוגית הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא חושב שהסכסוך במגמת שיפור, ואחת הסיבות לכך היא ההתחחמות בין ישראל למדינות ערב. גם מא סיאו-לין 马晓霖 מאוניברסיטת בייג'ינג ליחסים בינלאומיים, ומי שהיה בעברו כתב סין-חואה בעזה, חושב (בסינית) שההתחממות תועיל ליישוב הסכסוך הישראל פלסטיני באופן חלקי, אך גם תוביל לפעולות טרור נגד ישראל. בד בבד בסין-חואה בשפה האנגלית פורסמה כתבה עם שורה ארוכה של גורמים פלסטינים שגינו את הוועידה והתחממות היחסים בין ישראל לעולם הערבי.


פרשנים בסין טוענים (בסינית) שהסוגיה הפלסטינית נדחקה לשוליים בשיח בין ישראל למדינות ערב. יש אף שגורסים (בסינית) כי "עסקת המאה" של טראמפ נולדה מהחשש והפחד של ארה"ב ומדינות המפרץ בהובלת ערב הסעודית מפני האיום האיראני. מדינות המפרץ מקוות שיישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני יוביל לברית ישראלית-סעודית אזורית, שתצמצם את השפעתה של איראן, אולם בפועל "נראה כי הפלסטינים, שסובלים מכיבוש ועקירה, נשכחו בקרן זווית על ידי מדינות ערב".


ראש הממשלה בנימין נתניהו משוחח עם סולטאן עומאן קאבוס בן סעיד אאל סעיד ב-26 באוקטובר, 2018 / רוייטרס


9 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page