האם מתחילים לראות בישראל את ניצני תוצאות הקונגרס ה-19 של המפלגה? במאמר הארוך ביותר של שגריר סין בעיתונות הישראלית ובפגישה עם שר האוצר משה כחלון אמר השגריר ג'אן יונג-שין כי השת"פ עם ישראל יגדל כחלק מיעדיה של סין להפוך למעצמת חדשנות עד 2020. ברבעון האחרון התרחשו מספר התפתחויות בסחר בין המדינות, שגרמו לכך שישראל עלתה למקום ה-11 ברשימת המדינות שמקבלות השקעות חוץ סיניות, לפי האינדקס של China Going Global (עליה של 20 מקומות מ-2013). בין ההתפתחויות ניתן למנות חתימה על הסכם להקלת הליכי ייבוא וייצוא, הפחתת מיסי הייבוא לסין, חתימה על הסכמי גורם כלכלי מאושר (AOE) והכרה הדדית (MRA) עם רשויות המכס של הונג-קונג, ומיזם משותף בין חברות פרטיות סינית וישראלית לאבטחה ימית. בהמשך למגמה זו של פתיחות כלפי המערב ראוי לציין שני דברים: סין יצאה בהודעה מפתיעה בנובמבר שתאפשר לזרים להחזיק בבעלות על חברות פיננסיות, אבל מן הצד השני ניתן לראות שבסוף 2017 קיים קו ממשלתי לצמצום ההשקעות מחוץ לסין הוביל לירידה ברכישות של חברות סיניות מחוץ למזרח אסיה ל-2.7 בלבד מ-6.4 מילארד דולר.
סטארטאפים שרוצים לחדור לשוק הסיני - סין קוראת לכם
כנס שלם בנושא "פיצוח סוד ההצלחה הישראלית" נערך בגואנג-ג'ואו בחממה שלDupeili (WeWork הסינית). באירוע אחר מנכ"ל חממה גדולה לא פחות בשם DayDayUp נתן הרצאה שכותרתה "החדשנות מתחילה בישראל", ביונאן נערך הכנס השלישי לחדשנות ישראלית, ובמאמר דעה של ענקית ההשקעות הסינית גאו-טונג העמידו את החדשנות בארצנו בקנה אחד עם סין וארה"ב. האמונה הסינית בישראל היא לא רק דיבורים. לאחרונה נפתח בתל אביב המרכז הסיני-ישראלי לחדשנות השביעי במספר מ-2014, והחודש יתחיל אקסלרטור לעשרה סטארטפים ישראליים ביוזמת משרד הכלכלה והתעשיה יחד עם Shengjing 360, קרן הקרנות הגדולה בסין. בנוסף לכך עיריית שנגחאי בשלבי פתיחת מרכז סחר וחדשנות חדש, ומזמינה חברות ישראליות לסייע בקידומו. שימו לב - מרכזים דומים לחדשנות, סחר בינלאומי וכדומה צצים בסין בשנים האחרונות כמו פטריות אחרי הגשם, וחברות בינ"ל בכלל וישראליות בפרט מוזמנות להשתכן בהם, לעתים רבות תחת סבסוד מפתה, אך השתקעות חברות זרות בחלק גדול מהן בשלב מוקדם זה היא לא פחות מסכנה.
הכנסו למים לפני שהם מתקררים שבעים מומחים סינים לטיפוח מקורות מים ואנשי תעשיה עברו סמינר ישראלי לחקלאות ימית בבירת חבל פו-ג'יאן במזרח סין. העניין הרב של אזור זה בטיפוח מקורות מים ודיג נובע מסמיכותה של העיר לים ולנהר שחוצה את רוב מחוזותיה. העירייה אף פתחה לאחרונה מרכז ייחודי בנושא למו"פ. בחבל ג'יאנג-סו חברת BF-Agritech הישראלית חגגה חניכת מערכת השקיה חכמה חדשה שהביאה לחסכון מקומי חסר תקדים של 20% בצריכת המים החקלאית. כמו כן בדצמבר הופץ בסינית הספר "המאבק על כל טיפה" של סת' סיגל, שמגולל את ההצלחה הישראלית בתחום. ניתן לראות איך מזרח סין משקפת מגמה כלל ארצית, שרואה בישראל מודל לחיקוי בניהול משאבי מים, וזה בלי לציין את המפעל הסיני שפתחו נטפים בסין בשנה שעברה. חברות ישראליות העוסקות בתחום החקלאות הימית וטיפוח מקורות מים מוזמנות לעלות על הגל.
Comments