top of page
תמונת הסופר/תTuvia Gering

האם מגמות לאומניות סיניות יכולות להזיק לעסקים ישראליים?

עודכן: 12 ביולי 2018

בתחילת מאי חברת הביגוד האמריקאית גאפ נאלצה להוריד מהמדפים חולצה עם מפת סין, שלא הציגה את טיוואן והתנצלה, וזאת בתגובה לזעם סיני ברשתות החברתיות. בחודשים האחרונים שמענו על תאגידים זרים נוספים כמו דלטא איירליינס האמריקאית, מאריוט הצרפתית ומדטרוניק האירית, שקיבלו אזהרה מגופי ממשלה שונים בסין, שדחקו בהם להסיר מאתריהן באינטרנט התייחסות לטיבט, הונג-קונג, מקאו וטיוואן כיישויות נפרדות מסין. במקרים האחרונים הצרכנים הסינים עוד לא הספיקו להגיד את המילה "חרם", והחברות הזרות כבר התקפלו.

  • אל-על הייתה אחת מ-36 חברות תעופה, שקיבלו מכתב ממנהלת התעופה האזרחית של סין (CAAC), שהורה להן להתייחס באופן מפורש לטייוואן כחלק מסין. מיותר לציין שאל-על מילאה את ההנחיה.

  • הבית הלבן גינה את הלחץ שהפעילה סין על חברות התעופה, וקרא לו "שטות אורווליאנית" (Orwellian nonsense).

  • העורך הראשי של טייוואן סנטינל, ג'יי. מייקל קול, הציג דרך לחברות זרות להתמודד עם הלחץ הסיני ובמקביל הזהיר שאם בייג'ינג לא תיתקל בקווים אדומים עכשיו, היא רק תמשיך ביתר שאת.

  • שימוש בצרכנות ככלי פוליטי קיים בסין עוד מראשית המאה ה-20, אך הוא התעצם משמעותית בזכות כוחו של האינטרנט. עם למעלה ממיליארד משתמשים ברשתות החברתיות בכל חודש סין היא המדינה המחוברת ביותר בעולם. תוסיפו לכך את היותה הצרכנית השניה בגודלה בעולם וקיבלתם שילוב עוצמתי, שחברות זרות לא יכולות להתעלם ממנו.

התחזקות הלאומיות ברשתות הסיניות בימי סי ג'ין-פינג הוא רעיון נפוץ אך שנוי במחלוקת במחקר האקדמי. יחד עם זאת, נוכחנו באפריל לראות את הנשק הזה מופנה כנגד חברה ישראלית בצורה יוצאת דופן. בכתבה לקראת היריד הבינלאומי הראשון לייבוא שייערך בשנגחאי בנובמבר, פורסם מאמר בעיתון הותיק "יומון החקלאי" (农民日报), שנפתח בפאתוס (בסינית) לאומי ופטריוטי. הוא יצא נגד המונופול של חברות ההשקיה הישראליות באפריקה וציין כיצד חברות מקומיות עדיפות על מתחרותיהן במחיר ובאיכות. מומלץ לחברות ישראליות להיות עם יד על הדופק. הן צריכות לדעת לבדל עצמן מנקודות הדמיון (POP), שהחברות הסיניות כופות עליהן, ולהיות זהירות במיוחד מלהתקרב לסוגיות הנוגעות בלאומיות סינית.

41 צפיות0 תגובות

Commentaires


bottom of page