בלילה שבין ה-11 ל-12 בינואר סדרה של פיצוצים הרעידו את חדרו של כתב סוכנות הידיעות סין-חואה בדמשק ג'נג יי-חאן 郑一晗. הוא מיהר להציץ מחוץ לחלונו כדי לראות שובל של אש עולה לאוויר כדי ליירט אויב בלתי נראה. כמו בכל תקיפה פתאומית שנערכה בשמי סוריה בשנים האחרונות, הוא דיווח (בסינית) כיצד סוכנות הידיעות המקומית האשימה את ישראל בתקיפה, אף שישראל לא אישרה את מעורבותה.
לא עברו 24 שעות ולג'נג ציפתה הפתעה. הקולגה שלו בישראל, צ'ן ון-סיאן 陈文仙, כתבה (בסינית) על הערה יוצאת דופן של ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך פגישת קבינט, בה אישר כי אכן ישראל תקפה כוחות איראניים בשדה התעופה הבינלאומי בדמשק. כמעט במקביל באתר הגלובל טיימס, עיתון בחסות המפלגה הקומניסטית הסינית המתמקד בענייני חוץ, התפרסם (בסינית) ש"באופן חריג ישראל הודתה שתקפה בסוריה". היה זה הרמטכ"ל הפורש גדי אייזנקוט שסיפר בראיון לניו-יורק טיימס, שישראל מפציצה "כמעט כל יום" מטרות איראניות בשנים האחרונות.
שכבת העמימות שערפלה במשך כשש שנים תקיפות של חיל האוויר הישראלי בשטח סוריה הוסרה כעת באופן סופי. גם אם בכירים לשעבר במערכת הבטחון ופרשנים בישראל ביקרו מהלך זה, בכל האמור בדיווחים בתקשורת הסינית, נראה כי נתניהו הצליח להעביר את המסר שרצה. כלי התקשורת המרכזיים (למשל סין-חואה, יומון העם, CCTV, בסינית) ציינו חזור ושוב את טענתה התקיפה של ישראל, שלא תאפשר התבססות איראנית בסוריה והפיכתה לחזית נגדה. עוד טרם הצהרות ישראל, אקדמאים סינים התייחסו (בסינית) ישירות לתקיפות הישראליות כנגד כוחות איראנים, אך רק בחודשים האחרונים מושמע בתקשורת הרשמית האינטרס הישראלי כמעט בכל כתבה.
שמונה שנים בדיוק חלפו מאז פרצה מלחמת האזרחים בסוריה. מאות אלפי הרוגים ומיליוני פליטים לאחר מכן, מתחיל העולם להיערך לקראת מאמצי השיקום.
העניין הסיני בסוריה הוא חלק ממשחק רב משתתפים, מורכב משעטנז ענק של אינטרסים, בו לישראל יש חלק חשוב אך עדיין קטן בעיניהם. באתר Dimensions 寰球立方体 של סין-חואה, שמורכב מאוסף פורטלים של כתבות הסוכנות בנושאי חוץ, הקדישו מחודש ינואר שלושה פורטלים לשאלת עתידה של סוריה (שלושתם בסינית): הראשון דן בנסיגת הכוחות האמריקאים, השני על אפשרות חזרת סוריה לליגה הערבית אחרי שהושעתה ממנה ב-2011, והשלישי והמעניין ביותר על מעורבות השחקנים העיקריים בסוריה: טורקייה, רוסיה, ארה"ב וגם ישראל.
מתחילת מלחמת האזרחים בסוריה, סין התנגדה לפתרון צבאי, גינויים ולהטלת סנקציות נגד משטר אסד בשל פגיעה באוכלוסיה אזרחית ושימוש בנשק כימי, ויחד עם רוסיה הטילה במועצת הבטחון וטו לא פחות משבע פעמים. היא תמכה כל העת בהסדר מדיני ויצאה נגד כל פעילות שיכולה לפגוע בריבונות הסורית, כמו נוכחות צבא ארה"ב בשטח סוריה או הכרה אמריקאית בסיפוח (בסינית) רמת הגולן. גם ברשתות החברתיות הסיניות התקשורת הרשמית מעודדת (בסינית) אמפתיה רחבה כלפי הסורים.
במחקר ובתקשורת כבר דנו רבות במוטיבציה הסינית למעורבות הפוליטית הפעילה ויוצאת הדופן בסוריה, בין אם מדובר בהשתתפות במשחקי מעצמות ובפוליטיקה הגלובלית, מלחמה בטרור בדלני המאיים על סין, מעורבות צבאית חשאית או שמדובר באינטרסים כלכליים, שהולכים ומתחדדים ככל שהסכסוך קרב לקיצו.
בהיבט הגאו-פוליטי, המפלגה הקומוניסטית הגדירה (בסינית) את סוריה כנקודה אסטרטגית ביוזמת החגורה והדרך (BRI), פרויקט הדגל של נשיא סין, סי ג'ין-פינג 习近平. בפרשנות רשמית הדגישו (בסינית) כי השתתפות סין במאמצי השיקום בסוריה, שעלותם מוערכת בכ-388 מילארד דולר לפי דיווח אחרון של האו"ם, תסייע לייצב את הסביבה הפוליטית והכלכלית בסוריה ובקרב שכנותיה, מה שיאפשר את התנאים המתאימים להצלחת ה-BRI ויביא לידי ביטוי את אופייה של סין כמעצמה.
בסוף יולי שעבר ביקר בישראל השליח המיוחד מטעם ממשלת סין לסוגיה הסורית ושגריר סין באיראן בעבר, סיה סיאו-יאן 解晓岩. במסגרת ביקורו התראיין לג'רוזלם פוסט ואמר שעל נתניהו להפגש עם נשיא איראן חסן רוחאני כדי למנוע משתי המדינות להכנס לעימות. לגבי שאלת הנוכחות האיראנית בסוריה, סרב סיה להביע דעה בעד או נגד אבל קרא לקהילה הבינלאומית, כולל ארה"ב ורוסיה, שלא לאפשר למצב בסוריה לצאת משליטה.
מעבר לחשש הסיני שתקיפות צה"ל בסוריה, הנעשות במקביל ליציאת הכוחות האמריקאים, יובילו (בסינית) להסלמה רב מערכתית במזרח התיכון, יפגעו ביציבות האזורית וכפועל יוצא בשאיפות הסיניות המוזכרות, ניתן לראות בתקשורת הסינית עוד שני היבטים מעניינים בהקשר הישראלי.
דיווחים רבים על התקיפות הישראליות בסוריה דנו בנשקים בשימוש ארבעת הצדדים: הישראלי, הרוסי, האיראני והסורי. למשל, כתבות רבות נכתבו על פריסת מערכות הטילים הרוסיות מסוג S-300 ו-S-400 בסוריה מספטמבר וההתמודדות הישראלית עמן (לדוגמא כאן, כאן וכאן). הסכסוכים הבלתי פוסקים במזרח התיכון הם מעבדה עולמית לניסוי אמצעי לחימה, וקל להבין את העניין הסיני בתמרונים של מטוסים ישראלים תוצרת ארה"ב יריבתה, מול מערכות ההגנה אווירית תוצרת רוסיה שכנתה, עמה חולקת גבול באורך של 4,200 ק"מ.
חשוב מכך, כמגרש המשחקים של אותן שתי מעצמות, של מדינות המפתח במזרח התיכון ושל ארגוני טרור, סוריה הפכה לגן עדן לחוקרי מדיניות סינים, וזאת כמעט מבלי שתאלץ לסכן חיי אזרחיה. מלחמות באמצעות שליח ("פרוקסי"), ארגוני טרור, פליטים, בדלנים מיליטנטיים, אזורי חיץ כפויים מצפון ומדרום, לגיטימציה שלטונית, יציבות אזורית, קונפליקטים, מאמצי שיקום, נשקים בלתי קונבנציונליים, הירתמות בינלאומית ועוד – במשחק הגדול הזה סין עוקבת בעניין אחרי כל המשתתפים.
Comentários