בשבוע השני של נובמבר נערכה בשנגחאי התערוכה הסינית הבינלאומית הראשונה לייבוא (CIIE). בתערוכה השתתפו למעלה מ-3600 חברות מ-151 מדינות ונחתמו עסקאות בשווי מצטבר של כ-58 מילארד דולר. האירוע הוכתר (בסינית) בסין כהצלחה מסחררת והרשויות נערכות לשנה הבאה, בעוד פרשנים במערב פחות התרשמו.
ביטאון המפלגה הקומוניסטית, יומון העם 人民日报, פרסם (בסינית) בטור פרשנות של ג'ונג שנג 钟声 על חשיבות התערוכה. ג'ונג שנג הוא שם עט לכתבות פרשנות של העיתון בנושאי חוץ בעיקר. בפרשנות נכתב איך התהפכו היוצרות בין סין לארה"ב: "בניגוד לתומכים בסחר פרוקטציוניסטי, סין תומכת בבניית כלכלה פתוחה, אליה שואפת הכלכלה העולמית... הדלת הפתוחה לרווחה של סין לא תסגר. היא רק תפתח".
בשביל ישראל מספיקה עצם העובדה תהיה חשובה בעיני הסינים בלבד. היא היוותה אבן דרך חשובה בהסטוריית הסחר בין המדינות ושימשה פלטפורמה לחשיפת התעשייה הישראלית וללמידה על השוק הסיני. "הגעה לסין כדי למצוא הזדמנויות הפכה לקונצנזוס של הקהילה הפוליטית והעסקית הישראלית", נכתב (בסינית) באופן מחמיא משהו בסוכנות הידיעות סין-חואה 新华社 ובאתר ממשלת סין. עוד נאמר כי במסגרת התערוכה חתמו משרד המדע הישראל ועיריית שנגחאי על מזכר הבנות חדש לקידום שיתוף פעולה הדדי, כולל מחקר משותף וחילופי סטודנטים.
במשך למעלה משנה טרחו גופים ממשלתיים שונים על הקמת ביתן שמצדיק את התואר "אומת החדשנות". לפי הסיקור שקיבל (בסינית) באתר משרד המסחר הסיני, ניתן לומר שהעבודה הקשה השתלמה:
"העיצוב של הביתן הישראלי בתערוכת הייבוא גרם לעוברים לעצור במקומם ולבהות בהערכה. הביתן תחת כותרת החדשנות נעזר באמצעים אור קוליים וסרטונים להציג את שיתוף הפעולה בחדשנות בין סין וישראל. במקביל ערכה ישראל סדרה של פעילויות תחת הכותרת 'חגיגות המסחר והחדשנות בין סין וישראל', שנועדו לקדם את שיתוף הפעולה בטכנולוגיה."
שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, שהוביל את פתיחת הדוכן, התראיין לסוכנות הידיעות סין-חואה, ובהתייחסו לשיתוף הפעולה בין סין וישראל בתחום ההיי-טק, אמר כי על ישראל לקדם את שיתוף הפעולה כמעט בכל תחומי המדע והטכנולוגיה. השר אקוניס התייחס לדברי ראש הממשלה נתניהו בוועידת החדשנות, על כך שמתוכנן להחתם הסכם אזור סחר חופשי כבר בשנה הקרובה, והסביר שבכל אופן בתערוכת הייבוא הבאה מספר החברות הישראליות יגבר. ההסכם רק צפוי להגביר את הסחר בין המדינות.
国际金融报 International Finance News ביצעו ראיון מיוחד עם קונסול ישראל בשנגחאי, ד"ר אייל פרופר, לקראת התערוכה, בו הוא סקר (בסינית) את השינויים ביחסים בין המדינות. הכתבה הציגה את חשיבות היחסים בין סין וישראל ועליית המדרגה מאז הסכם שותפות המקיפה בחדשנות בין המדינות מ-2014 והיותה של ישראל מדינה חשובה ב"יוזמת החגורה והדרך" ושותפה מייסדת של הבנק האסייתי להשקעה בתשתיות (AIIB).
כתב גואנג-מינג דיילי 光明日报 במצרים ראיין לקראת התערוכה את שגריר ישראל במצרים, דוד גוברין. גם כתבה זו ציינה (בסינית) את חשיבותה של ישראל ב"יוזמת החגורה והדרך" ואת התקווה להמשך העלייה בנתוני הסחר בין המדינות.
היהלומים בביתן בורסת היהלומים "היממו" את באי התערוכה, דיווחו (בסינית) בכתבה ארוכה וחיובית על הבורסה ברדיו הבינלאומי של סין (CRI). זה זמן רב שהבורסה פוזלת לסין, והיא עשתה צעדים חשובים השנה לכיוון הזה.
Comments