כששאלנו בסוף מרץ את מתן וילנאי, שגרירה הקודם של ישראל לסין, אם לדעתו חברות סיניות ימשיכו להשקיע ולבצע שיתוף פעולה עם חברות ישראליות, הוא אמר שבאופן כללי המגמה תימשך, בפרט בתחום הפארמה, בו לישראל יש יתרון של שנות אור על סין. בעוד בתחילת הרבעון כתבו כיצד טבע ממשיכה לדשדש, לאחרונה החלו עוקבים בסין על התוכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית, שתעלה כ-920 מיליון שקל. מטרתה העיקרית להציב את תעשיית הבריאות הממוחשבת כאחד ממנועי הצמיחה של ישראל אל מול הכלכלה העולמית, ויתכן שנראית מושכת במיוחד לסינים כי היא תאפשר לסטארטפים וחברות פרטיות גישה למאגרי מידע רפואי של הציבור, ובפועל עוד דרך לממשלה לשלוט ביציבות חברתית דרך ביג-דאטה.
שוק הפארמה הסיני הוא שני בגודלו בעולם וצפוי להגיע לטריליון דולר עד 2020 בזכות אוכלוסייתו ההולכת ומזדקנת. למרות שבייג'ינג מנסה כבר שנים לבצע רפורמות במערכת הבריאות הקלוקלת ולמרות שה-AI הרפואי פורח, הפחד מגניבות קניין רוחני והעתקת פטנטים ותרופות פוגע בחדשנות שלה, וכתוצאה יצרו לחברות רפואיות ממדינות מפותחות פוטנציאל שוק עצום.
ב-2016 ממשלות ישראל וסין חתמו על שיתוף פעולה רפואי, וכעת סין רוצה להגביר אותו. האוניברסיטה הרפואית של פקינג הכריזה על שיתוף פעולה עם Treadlines ו-Rainbow Medical, ובתי-חולים אפילו מזמינים אליהם רופאים ישראליים ומארגנים כנסים מקצועיים. הנספחות הכלכלית בבייג'ינג הצליחה להשחיל חברות ישראליות לסמינר צבאי ענק, וגם מתכננת להקים ביתן ישראל בתערוכה לרפואת שיניים ביוני.
תאגיד הבריאות ומדעי החיים הסיני Ogawa הקים בישראל קרן השקעות בגובה 10 מיליון דולר, וכמו כן מתכנן להקים בארץ מרכז לחדשנות רפואית.
חמש עד עשר השנים הקרובות הולכות להיות תור הזהב של חברות הפארמה הזרות בסין.הסטנדרטיזציה שכופה כעת מנהל המזון והתרופות הסיני על חברות מקומיות, הגברת ההקלות לחברות פארמה זרות באישור תרופות מצילות חיים וביטול מכסים, רק יגביר את ההשקעות ושיתופי הפעולה הסיניים עם העולם בכלל וישראל בפרט. בכל זאת יש להמתין עם הנפקת כרטיס קופת חולים מגנטי לנשיא שי ג'ין-פינג. שי לא יאפשר לזרים לחגוג על הארנק של אזרחיו לנצח, במיוחד בתחום כל כך קריטי לביטחונה הלאומי של סין. הוא הגדיר בתוכנית האסטרטגית Made in China 2025 את תחום הפארמה כאחדהפערים הגדולים ביותר של סין לצמצמם מול המערב, ויש לצפות שעד לסוף העשור סין תשקיע יותר מכספה בעצמה והרבה פחות בישראל.
Comments